Potentialul economic al orasului Copsa Mica

Potentialul economic al orasului Copsa Mica este punctul tare pe care se bazează toată strategia de dezvoltarea a autorităţilor locale.

Orasul este bine dispus geografic, fiind la distanta relativ mica de marile orase din zona: Sibiu, Medias, Blaj. Confluenta celor doua rauri Visa si Tarnava, prin culoarele lor a dus la o dezvoltare timpurie si masiva a drumurilor, cel mai vechi fiind drumul comercial al Tarnavei care este practicat din perioada romana.

Orasul este al doilea nod feroviar si rutier al Transilvaniei facand legatura intre Nord, Vest si Sudul tarii. Gara din Copsa Mica este un triaj mare, modernizat in perioada comunista pentru platforma industriala a orasului.

Orasul dispune de terenuri si cladiri cu vocatie industriala care mai au si avantajul unei infrastructuri bine definite, cai de acces canalizare, apa, energie electrica si gaze naturale. Forta de munca este calificata – calificare obtinuta atat prin liceul industrial din oras si al scolilor profesionale si postliceale, cat si din familie, unde oamenii primesc de mici copii o educatie tehnologica temeinica. Aceasta educatie se datoreaza caracterului industrial al zonei in care acesti oameni traiesc de trei, patru generatii, castigandu-si traiul cu ajutorul uneltelor. Deci pentru orice locuitor unealta noua in pas tehnologic nu reprezinta o enigma ci mai degraba o provocare. Forta de munca nu este numai calificata ci si disponibila datorita inchiderii multor intreprinderi de stat. Rata somajului a crescut din aceste motive la peste 50% din forta activa a orasului. Populatia orasului este in majoritate tanara, avand capacitate de mare de munca. Comunicarea se face usor; oamenii sunt deschisi si comunicativi; majoritatea vorbesc mai multe limbi cele mai frecvente fiind germana si maghiara – fapt datorat celor doua etnii bine reprezentate in oras. Orasul fiind mic, de aproximativ 6.000 de locuitori, confera o atmosfera familiara si prietenoasa; majoritatea oamenilor se cunosc intre ei, se saluta pe drum, nesuferind de sindromul singuratatii atat de frecvent intalnit in orasele mari. in general, conflicte etnice nu exista si nici nu au existat. Toate etniile convietuiesc pasnic si mai mult decat atat exista foarte multe casatorii mixte. Toate aceste conditii favorabile secondate de legea zonelor defavorizate care aduce multe inlesniri firmelor, fac din Copsa Mica un oras atractiv din punct de vedere economic.

Partea mai putin buna este ca acest oras e necunoscut de oameni de afaceri dispusi sa faca bani, si ca oameni influenti directioneaza investitiile catre orasele mai mari din tara. A ne face cunoscuti noi si potentialul acestui oras este si scopul acestei pagini web.

Primar

Featured author image: Economie

Daniel-Tudor Mihalache

Online, în slujba cetăţeanului

COPȘA MICĂ Vremea